+603.7781.4333
admin@umrahmakbul.com

Tempat-Tempat Menarik Untuk Dilawati di Turki

TEMPAT-TEMPAT MENARIK UNTUK DI LAWATI DI TURKI

 

 

topkapi-palace-small.jpg

TOPKAPI PALACE

Topkapi Palace atau dalam Ottoman Turki biasanya dieja “Topkapi” dalam bahasa Inggeris adalah sebuah istana di Istanbul, Turki, yang merupakan kediaman rasmi Sultan Uthmaniyyah untuk kira-kira 400 tahun (1465-1856) pemerintahannya. Istana dihias bagi majlis-majlis negeri dan hiburan diraja dan menjadi tarikan utama pelancong hari ini kerana terdapat banyak peninggalan-peninggalan suci dalam dunia Islam seperti jubah dan pedang Nabi Muhammad S.A.W. Pembinaan istana bermula pada tahun 1459, yang diperintahkan oleh Sultan Mehmed II, penakluk Constantinope Byzantine.

 

 

blue-mosque-small.jpg

BLUE MOSQUE

Masjid Sultan Ahmed adalah Sebuah masjid bersejarah dan unik di Istanbul, bandar terbesar di Turkidan ibu kota Empayar Uthmaniyyah (dari 1453 hingga 1923). Masjid ini dikenali sebagai Masjid Biru kerana jubin biru yang menghiasi dinding bahagian dalamnya. Masjid ini dibina antara tahun 1609 dan 1616, semasa pemerintahan Sultan Ahmed I. Sama seperti masjid lain, ia juga dibina untuk makam pengasas, madrasah dan tempat penginapan. Masjid ini masih digunakan dan telah menjadi tarikan pelancong kerana keindahan seni binanya.

 

hagia-sophia-small.jpg

HAGIA SOPHIA/ ST SOPHIA MUSEUM

Hagia Sophia adalah sebuah gereja Ortodoks dan menjadi masjid sebelum menjadi muzium di Istanbul, Turki. Dalam tempoh antara 360 hingga 1453, berkhidmat sebagai Greek Patriarchal Cathedral of Constantinople, ia ditukar kepada gereja besar Roman Katolik di bawah Patriarch Latin Constantinople ketika tentera Salib menubuhkan Empayar Latin. Bangunan itu adalah sebuah masjid dari 29 Mei 1453 sehingga tahun 1931. Ia telah dibuka sebagai muzium pada 1 Februari tahun 1935.

 

cotton-castle-small.jpg

COTTON CASTLE

Pamukkale yang bermaksud “istana kapas” dalam bahasa Turki, adalah sebuah kolam air panas semula jadi di Denizli Negeri di barat daya Turki. Bandar yang mengandungi air panas teres campuran mineral bekarbonat bertingkat yang mengalir. Ia terletak di rantau Aegean Inner Turki, di lembah Sungai Menderes, yang mempunyai iklim sama bagi kebanyakkan tahun. Bandar purba Greco-Roman dan Byzantine Hierapolis dibina di atas 'istana' putih kira-kira 2700 meter(8860 kaki) panjang, 600 meter( 1970 kaki) lebar dan 160m (525 kaki) tinggi. Ia boleh dilihat dari bukit di seberang lembanh di bandar Denizli, 20km dari Pamukkale.